Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

boeken van hylke speerstra

  • petra

    Ben opzoek naar boeken van de schrijver hylke speerstra, heb er reeds twee in bezit: bij nacht en ontij en de voorbije vloot.Wie heeft er nog boeken van of weet waar ze tekoop zijn?

    Petra

  • Webmaster

    Petra,

    Hylke Speerstra was in de jaren ‘70 en ’80 (van de vorige eeuw) hoofdredacteur van Weekblad Schuttevaer. Hij heeft in die tijd een aantal boeken over scheepvaart geschreven. Vooral zijn schippersverhalen in ‘De laatste echte schippers’ en over slepers, bergers en baggeraars in ‘Bij nacht en ontij’ werden ‘beroemd’. Van de verhalen is ook een nieuwe bundeling uitgebracht als ‘Speerstra Omnibus’. ‘De voorbije vloot’ is grotendeels een heruitgave van eerdere verhalen. Er is verder een mooi jubileumboek ‘Wie zee houdt wint de prijs’ van zijn hand verschenen, ter gelegenheid van 150 jaar Koninklijk Zeemanscollege ‘De Groninger Eendracht’.

    Schrijven in het Fries kan Speerstra als de beste. Hij geldt als één van de best verkopende Friese schrijvers. Friese schippersverhalen verschenen onder de titels ‘Heil om seil’ en ‘Mei de kloaten foar it blok’. Hij maakte ook verhalen met Friese schaatsers ('Op redens oer'), dokters ('Neaken en bleat foar de dokter') en kaatsers ('Kening op sokken'). Zijn boerenromans ‘De blikken brulloft’, ‘Yn de boer syn tiid’ en ‘De kâlde erfenis’ zijn bij Friezen zeer geliefd.

    De Friese boerenzoon Speerstra kreeg het in de jaren ‘80 voor elkaar samen met uitgeverij Kluwer een nieuwe krant van de grond te tillen: het Agrarisch Dagblad. Een uitgeefprestatie van topniveau, want concurrent Elsevier hield destijd met ’De Boerderij' de agrarische markt stevig in z'n greep en volgens deze ‘kenners’ was absoluut geen ruimte voor een krant voor boeren. Speerstra bewees het tegendeel en na veel strijd (ondermeer met een mislukte poging van Elsevier om Kluwer in z'n geheel over te nemen) werd de krant uiteindelijk overgenomen door Elsevier-dochter (toen nog) Misset. De krant bestaat nog steeds. Speerstra heeft (zelfs!) de boeren kennelijk aan het lezen gekregen ;-)

    Met zijn benoeming tot hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant ging in de jaren ‘90 Speerstra’s jongensdroom in vervulling. Hij begon zijn journalistieke loopbaan ooit bij De Friese Koerier (samen met onder anderen Martin van Amerongen, de latere hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer), de ‘rooie’ krant die tot verdriet van de lezers opging in de Leeuwarder Courant, de krant van ‘het Friese grootkapitaal’. Dat zal naast een jongensdroom ook een soort genoegdoening geweest zijn.

    Speerstra is inmiddels met VUT en minsschien zelfs al gepensioeneerd, maar z'n schrijversdrift is er niet minder om. Hij heeft zich in het kader van Fryslân 2000 een paar jaar geleden nog op een andere droom gestort: verhalen met Friese emigranten. Die ‘wereldverhalen’ zijn ook in boekvorm verschenen als ‘It wrede paradiis’.

    Bij de Friese Pers Boekerij op http://www.friesepersboekerij.nl/ kun je een aantal nieuwere en Friese titels van Hylke Speerstra vinden en bestellen. Voor de oudere scheepvaartuitgaven zul je wellicht een beroep moeten doen (dat deed je al) op de lezers van dit prikbord. Je komt ze ook af en toe tegen op boekenmarkten.

    En steek nog even je hand op als je ergens op de (Friese) wateren ‘De Wylde Baerch’ tegenkomt…

    Groeten uit Bathmen/NL,

    Dirk van der Meulen

    VAART!Info

  • Huib

    Heb diverse boeken van deze schrijver! Neem maar even contact op.

    Met vr.gr. Huibpetra schreef:

    >

    > Ben opzoek naar boeken van de schrijver hylke speerstra, heb

    > er reeds twee in bezit: bij nacht en ontij en de voorbije

    > vloot.Wie heeft er nog boeken van of weet waar ze tekoop zijn?

    > Petra

  • Helma Laurman

    petra schreef:

    >

    > Ben opzoek naar boeken van de schrijver hylke speerstra, heb

    > er reeds twee in bezit: bij nacht en ontij en de voorbije

    > vloot.Wie heeft er nog boeken van of weet waar ze tekoop zijn?

    > Petra

    Ik heb er twee te koop - zie laatst geplaatste advertentie